Pasztet z ryby z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZAĆ
do 180°C Przygotuj wcześniej 2 jajka ugotuj na twardo.
CHLEB NAMOCZ W
mleku.
PRZYGOTOWANIE PSTRĄGI W
środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
CEBULĘ KROIMY W
ćwiartki, zawinąć w folię razem z rybą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej 30 minut.
WYJMUJEMY RYBĘ Z
folii, ostudzamy.
PIECZARKI KROIMY W
plastry.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
masło, smażymy pieczarki razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
CHLEB MOCZYMY W
mleku.
OSTUDZONĄ RYBĘ, CEBULĘ,
2/3 usmażonych pieczarek, odciśnięty z mleka chleb oraz jaja na twardo mielimy w maszynce do mięsa.
MASĘ MIESZAMY Z
surowymi jajkami, resztą pieczarek.
NATKĘ PIETRUSZKI
siekamy.
MASĘ DOPRAWIAMY POSIEKANĄ
pietruszką, tymiankiem, papryką, pieprzem, solą i niewielką ilością gałki muszkatołowej.
DOKŁADNIE MIESZAMY, NAJLEPIEJ
ręką.
FOREMKĘ (KEKSÓWKĘ) WYKŁADAMY
pergaminem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
foremki.
WYRÓWNUJEMY DOKŁADNIE WIERZCH
dłonią, zwilżoną wodą.
PIECZEMY OKOŁO 30
minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
836,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,2 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
16,9 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zakwas na żurek domowy
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!