Farszynki • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy lekko odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy do miękkości pieczarek.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOTLETY
Ziemniaki przeciśnięte przez sito lub praskę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (jeżeli ziemniaki są słabiej odparowane i wilgotne, zwiększamy ilość mąki). Dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
FASZERUJEMY I FORMUJEMY KOTLETY
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek na desce oprószonej mąką. Ciasto kroimy w plastry. Każdy plaster rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie, a następnie obficie wypełniamy je farszem.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety oprószamy mąką. Smażymy z obu stron w lekko rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia kilkukrotnie przewracamy farszynki. Gdy będą złote, przekładamy je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG I PODAJEMY KOTLETY
Twaróg łączymy w misce ze śmietanką. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca, aż połączy się ze śmietanką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2494,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,7 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
48,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
Szybkie śniadanie z dużą ilością białka to świetny pomysł na dobry początek dnia. Sprawdź, jak łatwo przygotować te placuszki!

Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
Zmień zwykłe kanapki w kolorowe koreczki i zobacz, ile frajdy może sprawić dziecku zwykłe śniadanie. Są pyszne i zdrowe!

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Wołowina po burgundzku. Dla Niego.
Sposób na wyjątkowe, jednogarnkowe danie: delikatne kawałki kruchej wołowiny duszone z warzywami, rodzynkami i winem.

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.

Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!