Kruche ciasteczka – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO
Bardzo miękkie masło mieszamy w misce z cukrem pudrem i nasionami wyjętymi z lasek wanilii. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.
PRZYGOTOWUJEMY DWUKOLOROWĄ MASĘ
Gotową masę dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w osobnych miskach. Do jednej miski przesiewamy 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
WYCINAMY CIASTECZKA
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm na desce oprószonej mąką i wycinamy z niego listki za pomocą papierowych szablonów.
PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-14 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4128 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
412,8 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Kremówki
Poznaj przepis Pawła Małeckiego na wyjątkowo puszyste i jednocześnie kruche kremówki! Doskonałe na każdą okazję!

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.