Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki deser z mascarpone i pistacjami łączy świeżość cytryny z delikatnym smakiem kawy i kremu. Ta wyjątkowa kombinacja to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY
Cytryny dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok, pozbywając się pestek.
PRZYGOTOWUJEMY LEMON CURD
Masło kroimy na mniejsze kawałki. Sok z cytryn wlewamy do metalowej miski. Wsypujemy cukier i wbijamy jajka, dodajemy żółtko oraz masło. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, tak aby po nałożeniu miski na garnek jej dno nie dotykało wody. W ten sposób, w kąpieli wodnej, na małym ogniu mieszamy wszystkie składniki do momentu, aż uzyskamy masę budyniową – trwa to ok. 8-10 minut. Gotowy lemon curd odstawiamy na bok do przestygnięcia.
ZAPARZAMY KAWĘ
Do małej miseczki wsypujemy kawę, którą zalewamy przegotowaną gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do drugiej miski wrzucamy mascarpone, wlewamy śmietankę oraz dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
SKŁADAMY DESER
Biszkopty moczymy w kawie i część z nich układamy na dnie naczynia. Na nie nakładamy połowę masy z mascarpone. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w kawie biszkoptów, na którą nakładamy przestudzony lemon curd. Następnie układamy ostatnią warstwę namoczonych biszkoptów i pozostały krem na bazie mascarpone. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4307,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2153,9 kcal
Tłuszcz
171 g
Węglowodany
130,3 g
Błonnik
7,3 g
Białko
37 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekany makaron sycylijski
Wyjątkowy makaron anelletti zapiekany z bakłażanem, aromatycznymi serami i mieloną wołowiną. Przygotuj tę pełną warzyw zapiekankę, aby zachwycić się sycylijskim daniem we własnym domu.

Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kowbojska śniadaniowa owsianka białkowa Arthura
Przemierzając bezkresne stepy, bez względu na to, czy jesteś łowcą nagród, handlarzem, zbieraczem czy przyrodnikiem, musisz mieć siłę. Tę zapewni Ci kowbojska owsianka białkowa Arthura, którą dobrze zjeść, zanim przystąpisz do gry.

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.

Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!