Ciasto kawowo-wiśniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
JESZCZE CIEPŁY ŻEL ROZKŁADAMY NA DOLNYM BISZKOPCIE
Na skropiony biszkopt wykładamy ¾ jeszcze gorących wiśni. Rozkładamy równomiernie.
UBIJAMY ŻÓŁTKA W KĄPIELI WODNEJ
Zagotowujemy wodę w garnku. Żółtka wlewamy do metalowej miski, lekko ubijamy, a następnie kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej. Dodajemy espresso i nadal mieszamy. Dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy miskę znad pary i dolewamy rozpuszczone czekolady. Całość łączymy. Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy masę z żółtek i czekolady. Mieszamy energicznie. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do masy, mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6202 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,1 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Śledzie z suszonymi pomidorami
Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę świąteczną ze śledziem w roli głównej? Śledź z suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Poznaj nasz przepis na pysznego śledzia!

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.