Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Marcepan drobno kruszymy i miksujemy z 50 g śmietany. Czekoladę i orzechy laskowe siekamy. Ciasto dzielimy na odrobinie mąki na 2 porcje, a następnie każdą rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach 20 x 48 cm). Jeden prostokąt smarujemy marcepanem i posypujemy migdałami. Drugi smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym i posypujemy czekoladą i orzechami laskowymi.
WKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Każdy kroimy na 18 prostokątów (o wymiarach 10 x 8 cm), które układamy na przemian jeden na drugim – ostatni kawałek ciasta nadzieniem do dołu. Tak przygotowany stos wkładamy do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY CIASTO
Żółtko roztrzepujemy z pozostałą śmietaną, smarujemy nim wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4983 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,2 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
44,9 g
Błonnik
7,6 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy bez drożdży ze śliwkami
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!

Rosół z indyka
Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.