Ciasto cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyśmienite ciasto cytrynowe. W okamgnieniu cytrynowo-waniliowe aromaty zagoszczą w Twojej kuchni, a przy pomocy termorobota MC Smart zrobisz to ciasto szybko i sprawnie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ DO PIECZENIA
Odważamy wszystkie potrzebne składniki. Myjemy i wyparzamy 2 cytryny. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Przygotowujemy formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm z kominem w środku. Smarujemy ją delikatnie masłem i oprószamy mąką. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 165°C (funkcja: termoobieg).
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do suchego pojemnika miksującego wsypujemy cukier i miękkie masło. Miksujemy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas 1 minuta / obroty 4.Za pomocą łopatki zbieramy masę na dno pojemnika. Zakładamy mieszadło i ponownie miksujemy –program „własne ustawienia” / czas 2 minuty / obroty 5.Ponownie za pomocą łopatki zbieramy masę ze ścianek na dno. Wszystko znowu miksujemy –czas 1 minuta / obroty 3.Podczas miksowania stopniowo dodajemy jajka przez otwór w pokrywie. Ponownie za pomocą łopatki zbieramy masę ze ścianek na dno (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być).
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Suche składniki mieszamy w jednej misce: mąkę, budyń waniliowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość wsypujemy do naczynia miksującego i miksujemy przy pomocyprogramu „własne ustawienia” / czas 1 minuta 45 sekund / obroty 3. Za pomocą łopatki ściągamy ze ścianek na dno pozostałą tam masę.
DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Następnie do uzyskanej masy wlewamy sok i wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Wszystko znów miksujemy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas 20 sekund / obroty 3. Gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 165°C (termoobieg). Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy.
DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3633,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
302,8 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
29,8 g
Błonnik
0 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.