Bliny z kremem awokado i fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIANIE CIASTA
Do pojemnika miksującego wlać schłodzone mleko, dodać miód, wkruszyć drożdże i podgrzewać (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać obie mąki oraz jajka i mieszać ciasto (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Ciasto zgarnąć je łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Przełożyć ciasto do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE POMIDORÓW
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasadę szypułki. Miąższ pomidorowy włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać na kawałeczki (z zatkniętą miarką)5 sekund/prędkość 5, przełożyć do innego naczynia.
PRZYGOTOWANIE MUSU Z AWOKADO
Dojrzałe awokado przekroić na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ z łupin i włożyć do pojemnika miksującego. Ząbek czosnku obrać i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać na mus (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką),przytrzymując przycisk turbo/2 sekund. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
ŁĄCZENIE POMIDORÓW Z MUSEM
Do pojemnika włożyć rozdrobnione pomidory, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2.
SMAŻENIE BLIN
Na patelni rozgrzać trochę oleju i kłaść po jednej łyżce ciasta. Smażyć bliny z obu stron na złotobrązowo. Bliny podać z kremem awokado, posypać niewielką ilością rozkruszonej fety.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2626,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,8 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
6,7 g
Białko
15,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Kremowa owsianka z musem gruszkowym
Pachnące cynamonem i kardamonem, pyszne śniadanie na słodko. Gorąca owsianka, dzięki dodatkowi gruszek duszonych w syropie klonowym i przyprawach, będzie naprawdę wyśmienitym daniem.

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!