Banoffee – ciasto z bananami w karmelu • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY BANANY W KARMELU
Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do miseczki. Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
NAKŁADAMY BANANY NA SPÓD
Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy.
DEKORUJEMY CIASTO
Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzony sos przelewamy dokornetui robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4050 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405 kcal
Tłuszcz
20,4 g
Węglowodany
53,4 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!

Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.

Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!