Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚLIWKI
kalifornijskie zalej czerwonym, wytrawnym winem i odstaw na 1 godzinę.
NOGI KACZKI NOGI
kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka.
NOGI KACZKI Z
obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
W GŁĘBOKIM GARNKU
rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, gdyż nogi kaczki puszczą tłuszcz).
GDY OLEJ JEST
już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
NADMIAR TŁUSZCZU Z
garnka przelewamy do miseczki.
NOGI KACZKI PODSMAŻAMY
jeszcze przez chwilę. NAMOCZONE ŚLIWKI DODAJEMY: do garnka.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY CZERWONYM
winem, dodajemy 250 ml wody i 1 rozdrobnioną kostkę bulionową. MIESZAMY.
DODAJEMY 2 LIŚCIE
laurowe i świeżo zmielony pieprz.
PONOWNIE MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
JEŚLI SOS BĘDZIE
zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.
PURÉE Z ZIELONEGO
groszku Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
DO GARNKA WLEWAMY
2 łyżki oliwy.
NA GORĄCĄ OLIWĘ
wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień.
SAŁATĘ KROIMY W
paski dodajemy do garnka. MIESZAMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY MROŻONY
groszek i ponownie mieszamy.
DODAJEMY ODROBINĘ WODY
i rozdrobnioną kostkę bulionową.
MIESZAMY CAŁOŚĆ I
gotujemy bez przykrycia.
PO MNIEJ WIĘCEJ
5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. DODAJEMY SÓL I: pieprz. ZNÓW MIKSUJEMY: całość. JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY: kaczkę.
PURÉE PRZEKŁADAMY DO
miseczki. ŚLIWKI UKŁADAMY NA: talerzu.
DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI
pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3208,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
802,2 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
85,5 g
Błonnik
46,5 g
Białko
46,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto kogel-mogel
Lubisz kogel-mogel? Teraz możesz odtworzyć smak tego prostego deseru, przygotowując dwuwarstwowe ciasto na spodzie z herbatników. Zrób je i podziel się z bliskimi wspomnieniami z dzieciństwa!

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.