Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWANIE DO MISKI
wsypujemy płatki owsiane, cukier trzcinowy, sodę, mąkę, 2 szczypty soli, miękkie masło, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę.
MIESZAMY, NASTĘPNIE DODAJEMY
jajko.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY
do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z CIASTA FORMUJEMY
wałek i tniemy go nożem na 15-16 równych kawałków.
Z KAŻDEGO KAWAŁKA
formujemy płaskie ciasteczka, rozgniatamy je w dłoniach i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
CIASTKA UKŁADAMY W
dość dużych odstępach, 7-8 sztuk na blaszce.
KAŻDE CIASTKO DEKORUJEMY
kolorowymi cukierkami.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 10-12 minut.
UPIECZONE CIASTECZKA NA
blaszce odstawiamy na bok, mniej więcej na 10 minut.
NASTĘPNIE CIASTECZKA PRZEKŁADAMY
na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3517,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
703,5 kcal
Tłuszcz
35,2 g
Węglowodany
90,8 g
Błonnik
2,4 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Pomidorowy pstrąg z imbirem
Delikatna ryba połączona z intensywnym smakiem pasty pomidorowo-paprykowej z imbirem, podana ze świeżą kolendrą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
Przez żołądek do serca? To powiedzenie nabiera mocy, gdy ma się w zanadrzu przepis na muffiny w kształcie serduszek! Są wyjątkowe, bo z konfiturą… z pomidorów czekoladowych. Upiecz je na walentynki!

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.