Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy wędzone wieprzowe żeberka, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.
GOTUJEMY ZUPĘ
Surowy wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę wszystko razem dusimy, doprawiając pieprzem. Zalewamy boczek i cebulę wywarem z wędzonych żeberek, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotujemy na wolnym ogniu przez 20‑25 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy sok z kiszonych ogórków, liście młodej kapusty pokrojone w kostkę, mięso obrane z wędzonych żeberek (z wywaru), chwilę wszystko gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie (powinna być chrupiąca). Na koniec dodajemy posiekane listki czosnku niedźwiedziego i zahartowaną, gęstą kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3292,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411,6 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
27,1 g
Błonnik
24 g
Białko
24 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Drożdżowe bułeczki z lodami
Świeże, domowe drożdżowe bułeczki nadziewane przepysznymi lodami to prawdziwie letni deser lub wyjątkowo słodka przekąska. Skuście się i podajcie lody w zupełnie nowej odsłonie.

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!