Zupa gyros • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart
ROZDRABNIANIE CEBULI I CZOSNKU
OBRAĆ CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU.
CEBULE PRZEPOŁOWIĆ I RAZEM Z CZOSNKIEM WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.
ROZDRABNIANIE PAPRYKI I PIECZAREK
Oczyścić paprykę i pieczarki.
Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego.
Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5.
Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.
SMAŻENIE MIĘSA DO POJEMNIKA
wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.
GOTOWANIE ZUPY DODAĆ ROZDROBNIONE
warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C.
Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.
PODANIE ZUPY DODAĆ ŚMIETANĘ
i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C.
Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.
RADA
Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2971,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,2 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
36,1 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Warzywna terrina
Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

NAŁADOWANA TORTILLA Z CUKINII
Niektóre dania można rozegrać w całkiem niekonwencjonalny sposób. JaRock! serwuje dziś tortillę w niecodziennym, zielonym wydaniu naładowaną składnikami! Skusisz się?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Obiad jednoblaszkowy
Słyszeliście już na pewno o daniach jednogarnkowych, teraz czas na obiad jednoblaszkowy! Sprawdź, jak przygotować naprawdę sycący obiad z dużą ilością warzyw i soczystą polędwiczką z kurczaka.

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.

Jesienna owsianka
Rozgrzewająca owsianka z dodatkiem cynamonu, idealna na jesienne śniadanie. Spróbuj, jaka jest pyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Pasztet z selera
Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!