Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka i pełna warzyw – taka jest zupa fasolowa z botwinką i młodymi ziemniakami, którą przygotujesz według przepisu Karola! Niech cały dom wypełni się aromatem znanym z kuchni mam i babć!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół, by uzyskać podłużne ćwiartki. Siekamy w cienkie plasterki. W ten sam sposób kroimy pietruszkę i seler.
BLANSZUJEMY WARZYWA
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek – tak, by zachowały jasny kolor.
GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą al dente.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy drobno posiekaną świeżą miętą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1517,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
379,3 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
10,6 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!