Zapiekanka z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie świeżych pieczarek z aromatycznymi przyprawami, ciągnącym się serem i chrupiącym chlebem to mix, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. W jaki sposób przyrządzić domową zapiekankę z pieczarkami? Odkryj nasz sposób!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA FARSZ
Pieczarki umyj, a następnie osusz i pokrój w drobne plastry. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej olej, a potem dodaj też masło. Wsyp cebulę i czosnek i podsmażaj je przez około 1 min, a potem dodaj także pieczarki. Smaż je przez 8-9 minut, aż staną się miękkie, a sok odparuje. Grzyby powinny stracić swoją objętość. W międzyczasie dopraw je solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Po usmażeniu odłóż patelnię na bok i wystudź farsz.
ŚCIERAMY SER
Zetrzyj ser na tarce wprost do małej miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZYWO
Bagietkę przekrój na wzdłuż na pół. Każdą część ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
NAKŁADAMY FARSZ
Na powierzchnię bagietki nałóż równomiernie pieczarkowy farsz.
DODAJEMY SER
Obie bagietki posyp obficie startym serem.
PIECZEMY ZAPIEKANKI
Wstaw blaszkę do pieca. Piecz zapiekanki przez 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
PODAJEMY ZAPIEKANKI
Gotowe zapiekanki przełóż na talerze i posmaruj ketchupem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1517,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
758,9 kcal
Tłuszcz
41,5 g
Węglowodany
61,5 g
Błonnik
5,1 g
Białko
37,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowana makrela w ostrej marynacie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!

Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
Wystarczy tylko 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto z owocami i to w wersji fit! Sprawdź przepis Kingi i przekonaj się sam/sama!

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.