Zapiekanka porowa z chlebem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PORA
Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Dusimy na maśle aż do zeszklenia. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANKĘ
Część pora rozkładamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Na porach w śmietanie układamy warstwę z kromek chleba. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i przykrywamy pozostałymi porami w śmietanie. Posypujemy startym ementalerem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez ok. 20 minut na złotobrązowy kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1906 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
476,5 kcal
Tłuszcz
36,4 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Policzki wieprzowe z prażuchą
Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.

Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Babeczki cytrynowe
Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!