Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE
żaroodporne.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
temperatury 180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE MAKARON GOTUJEMY
al dente w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju.
PO UGOTOWANIU MAKARON
polewamy zimną wodą w celu zahartowania.
NA GŁĘBOKĄ, ROZGRZANĄ
patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek.
POKROJONY W KOSTKĘ
bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu.
DO PODSMAŻONEGO BAKŁAŻANA
dodajemy pokrojone w talarki, czarne oliwki i kapary.
PATELNIĘ PRZESTAWIAMY NA
mniejszy palnik, całość chwilę smażymy.
POKROJONĄ W PASKI
szynkę szwarcwaldzką smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając.
WYSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY
na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone.
MIĘSO POSYPUJEMY POŁOWĄ
przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy.
MIĘSO DOPRAWIAMY ODROBINĄ
soli i białego, mielonego pieprzu.
PODSMAŻONE MIĘSO WRZUCAMY
na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy.
DO BAKŁAŻANA Z
warzywami dodajemy dwie puszki pomidorów pelati.
SMAŻYMY, CAŁY CZAS
mieszając.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD
patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich.
PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z
ognia i na samym końcu dodajemy świeżą, posiekaną razem z gałązkami bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy.
POŁOWĘ ZAWARTOŚCI PATELNI
przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron.
MAKARON POLEWAMY DRUGĄ
częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i usmażoną szynką.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
GÓRĘ ZAPIEKANKI POSYPUJEMY
startym serem edamskim.
ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut.
UPIECZONĄ ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY
posiekaną bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4656 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
931,2 kcal
Tłuszcz
42,9 g
Węglowodany
83,9 g
Błonnik
56 g
Białko
56 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.

Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!

Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!