Yaki-udon z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS, GRZYBY I FASOLKĘ
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowywania fasolki. Fasolkę obgotowujemy we wrzącej, wcześniej osolonej wodzie i odcedzamy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Żółtą paprykę kroimy w paseczki, szalotkę w piórka, a ząbek czosnku w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i szybko obsmażamy na nim paprykę wraz z fasolką oraz szalotką – przez około 2-3 minuty.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz świeży makaron to podgotuj 1-2 minuty, jeśli suchy to 5 minut. Dodajemy go do warzyw, całość zalewamy sosem i odrobiną wody po moczeniu grzybów. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Makaron posypujemy sezamem oraz grubo posiekaną dymką i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
639,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
159,8 kcal
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
28,8 g
Błonnik
2,6 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem cytrynowy w cytrynkach
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.

Kurczak w sosie pesto
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Ciasto z jagodami
Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!