Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KALAFIOR
Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do dużej miski.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy bardzo krótko na patelni na rozgrzanej oliwie. Powinien jedynie lekko się zarumienić. Przesmażony czosnek dodajemy do ugotowanego kalafiora. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego.
GOTUJEMY BÓB
Bób gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy z łupin i przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy chwilę, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość. Zawartość patelni przekładamy do miski z bobem.
FORMUJEMY KOTLECIKI
Dłonie moczymy w zimnej wodzie. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotleciki i delikatnie spłaszczamy je w dłoniach.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki z bobu smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy je.
PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Świeże zioła łączymy w naczyniu blendera z cebulą pokrojoną na mniejsze kawałki i wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity sos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3013,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
753,3 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
99,3 g
Błonnik
39,5 g
Białko
40,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Ciasto kruche
Idealne ciasto kruche przygotowane w robocie kuchennym MC Smart, które jest gotowe do pieczenia w 5 minut! Koniecznie je wypróbuj przy kolejnym wypiekaniu tarty lub wytrawnego quiche.

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sushi
Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
Ahoj, mały marynarzu! Na stół wpływają przepyszne kotleciki z łososiem, szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Ten przepis Kingi uwielbiają rodzice, bo świetnie sprawdza się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć pomysł na wartościową kolację.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kremowa jajecznica z pomidorami
Jeśli należysz do miłośników bardzo delikatnej jajecznicy, ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych! Kremowa jajecznica z pomidorami poleca się na śniadanie.

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.