Wegańska ryba po grecku • przepis • składniki • przygotowanie
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY WARZYWA
Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy około 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy curry, sól i pieprz. Dolewamy wodę gazowaną i całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ RYBĘ
Tofu dobrze odsączamy za pomocą ręczników papierowych, kroimy w kawałki i oprószamy solą. Każdy plaster tofu zawijamy w płat nori. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zawinięte tofu zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ RYBĘ PO GRECKU
Wegańską rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość przykrywamy warzywami. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1658,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
414,7 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
19,1 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!