Wegańska chałka • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W wysokiej misce łączymy napój roślinny, mąkę, świeże drożdże i cukier. Mieszamy, aż powstanie masa, która konsystencją będzie przypominać budyń. Rozczyn oprószamy z wierzchu mąką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).
PONOWNIE WYRABIAMY CIASTO
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek długości ok. 50 cm.
FORMUJEMY CHAŁKĘ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 3 wałki ciasta, które łączymy z jednej strony. Z ciasta zaplatamy warkocz, końce wałków wkładamy pod spód chałki. Chałkę ponownie odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i chwilę zagniatamy, aż ciasto zacznie się lepić i powstaną z niego grudki.
PIECZEMY CHAŁKĘ
Chałkę smarujemy z wierzchu napojem roślinnym, oprószamy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabierze złotego koloru.
PODAJEMY CHAŁKĘ
Chałkę wyjmujemy z piekarnika i smarujemy mieszaniną dżemu morelowego z wodą, omijając kruszonkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3931,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
327,6 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
57 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Idealny lukier królewski do dekoracji
Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Ciasto z jagodami
Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.