Tradycyjny devolay • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
ZWIJAMY DEWOLAJE
Masło kroimy w podłużne kawałki i układamy je na mięsie tak, aby nie wystawały poza rozbite piersi. Dewolaje zwijamy dokładnie i mocno, aby z jednej strony były grubsze, a z drugiej cieńsze.
PANIERUJEMY DEWOLAJE
Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. W trzeciej misce bełtamy jajka. Każdego dewolaja obtaczamy dwa razy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
SMAŻYMY I PODAJEMY DEWOLAJE
Na patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec. Każdego dewolaja smażymy z na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3954,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
988,6 kcal
Tłuszcz
48 g
Węglowodany
45,7 g
Błonnik
1,7 g
Białko
52,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
Lekki, orzeźwiający deser, który przygotujesz na… grillu! Nadziane na patyczki owoce i sos śliwkowy smakują wybornie!

Fondant czekoladowy – lava cake
Ciasteczko wypełnione po brzegi czekoladą? Wypróbuj przepis Kingi na lava cake, czyli fondant czekoladowy, który zachwyci Cię ilością czekolady!

Racuchy na maślance
Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny keks
Czy na świątecznym stole może zabraknąć tak pysznego ciasta? Myślimy, że nie! Sprawdź przepis Kingi na tradycyjny keks i ciesz się pełnią znakomitych aromatów suszonych moreli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Wegański awokado burger
Roślinny burger z grilla między połówkami dojrzałego awokado? Brzmi jak przepis na wegańską ucztę przy ruszcie! Odkryj zupełnie nowy, świeży sposób na tego amerykańskiego klasyka.