Tort sushi • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI
Dokładnie wypłukany ryż przekładamy do garnka i zalewamy mineralną lub filtrowaną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, a ryż zagotowujemy. Zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę, a jego ziarenka napęcznieją.
KROIMY WARZYWA I OWOCE
Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki, a ogórek kroimy w słupki (tzw. julienne).
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sriracha łączymy w miseczce z majonezem i skórką otartą z limonki. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Sos odstawiamy na czas zakwaszania ryżu.
ZAKWASZAMY RYŻ
Ocet łączymy w miseczce z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki - uważamy, by nie połamać delikatnych ziaren ryżu. Zakwaszony ryż odstawiamy do wystudzenia.
SKŁADAMY WARSTWY TORTU SUSHI
Dłonie zwilżamy zimną wodą. Połowę ryżu z czarnym sezamem przekładamy na dno formy wyłożone warstwą papieru do pieczenia. Ryż wyrównujemy i dociskamy do dna. Na warstwę ryżu wykładamy porcję sosu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Na warstwie sosu układamy plastry wędzonego tuńczyka i ogórek pokrojony w słupki. Arkusz nori docinamy do kształtu formy i układamy na warstwie ogórków.
DEKORUJEMY TORT
Formę z tortem sushi odwracamy do góry dnem i ustawiamy na paterze. Ostrożnie zdejmujemy formę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4273,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,2 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
72,4 g
Błonnik
4,9 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
Przygotuj sobie domowy bowl i zasmakuj w pysznym połączeniu ryżu, łososia, awokado i limonkowego dressingu. To jest pyszne!

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Figa z makiem i pampuchem
Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.