Tort migdałowy "Mandorla • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową (część zostawiamy do oprószenia blachy), mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego.
PIECZEMY BLATY CIASTA
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin).
PRZEKŁĄDAMY BLATY MOGDAŁOWE GANASZEM
Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji).
DEKORUJEMY WIERZCH TORTU
Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet, napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5493,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,8 kcal
Tłuszcz
31,1 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
8,0 g
Białko
8,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Grillowana karkówka po myśliwsku
Karkówka najlepiej smakuje z grilla. Przyrządź nietypową marynatę i ciesz się doskonałym smakiem!

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!