Torcik à la burrito • przepis • składniki • przygotowanie
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
PODSMAŻAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy ją do momentu, aż się zeszkli.
SKŁADAMY TORCIK
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy formę większą niż placki na burrito i chcemy, żeby torcik był stabilniejszy w trakcie pieczenia, możemy wspomóc się folią aluminiową. Rozwijamy większy kawałek folii aluminiowej i zwijamy go w pasek, tak jakbyśmy chcieli zrobić rant foremki. Dopasowujemy go w środku, tak aby średnica pasowała do wielkości placków. Na spód kładziemy tortillę, na nią 1/3 farszu i posypujemy 50 g startego sera. Czynność powtarzamy trzy razy. Wierzch torcika posypujemy pozostałym serem (50 g). Z podanych składników przygotujemy 2 torciki.
PIECZEMY TORT
Torcik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (góra-dół) na 30 minut.
PODAJEMY DANIE
Upieczony torcik kroimy na 4 kawałki i posypujemy szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3567,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1784 kcal
Tłuszcz
81,6 g
Węglowodany
165,9 g
Błonnik
9,1 g
Białko
90,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami
Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
Schabowy z grilla? To możliwe! Wypróbuj przepis Karola na schabowego z grilla podanego z pyszną, ziemniaczaną sałatką.

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Smażone okonie z chlebową sałatką
Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Karmelizowane jabłka z dodatkami
Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.