Tarta ze szpinakiem i serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PAPRYKĘ
Papryki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy w folii. Zdejmujemy skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.
KROIMY WARZYWA
Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki (miękki miąższ) i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Jeden ząbek czosnku krótko smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej bazylii i smażymy razem około 3-4 minut. Przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie składamy na pół, tak by miało 0,5 cm grubości (w razie potrzeby delikatnie wałkujemy). Wycinamy prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm i na chwilę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia ciasto delikatnie nakłuwamy i obciążamy (np. mniejszą blaszką wypełnioną grochem). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TARCIE
Ciasto smarujemy kozim twarożkiem. Na wierzchu układamy porwane plastry szynki, usmażone warzywa, listki bazylii oraz liście szpinaku skropione oliwą. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami pistacjowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2130 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,5 kcal
Tłuszcz
32,1 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
21,1 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!