Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTE I
osuszone plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony.
TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY
schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach.
KAŻDY KAWAŁEK OBTOCZONEGO
schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.
PLASTRY SCHABU SMAŻYMY
na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu.
PLASTRY SCHABU SMAŻYMY
do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony.
WYSMAŻONE PLASTRY SCHABU
przekładamy na talerz.
ROZGRZEWAMY DRUGĄ PATELNIĘ
z odrobiną oleju.
NA ROZGRZANY OLEJ
wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie paski.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
soli i pieprzu.
SMAŻYMY OK 30
sekund.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
wody (3-4 łyżki). CZEKAMY AŻ WODA: odparuje.
DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oleju, paprykę żółtą i czerwoną (obie pokrojone w paski).
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
SMAŻYMY NA DUŻYM
ogniu ok. 1 MINUTĘ.
DO PODSMAŻONYCH WARZYW
dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki posiekanej w drobną kostkę, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. WARZYWA POSYPUJEMY POSIEKANĄ: kolendrą.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NA KOLEJNEJ PATELNI
rozgrzewamy niewielką ilość oleju. NA PATELNIĘ DODAJEMY: winogrona.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
miodu, chwile smażymy.
NA KOŃCU WINOGRONA
skrapiamy sosem z 1/2 limonki.
JAK PODAWAĆ DO
miski wykładamy przysmażone warzywa.
NA WARZYWACH UKŁADAMY
plastry wysmażonego schabu w pistacjach.
NA KOŃCU NAKŁADAMY
winogrona na schab oraz wokół mięsa. DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ: kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1760,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440 kcal
Tłuszcz
19,2 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
7,7 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w orientalnej marynacie
Przygotuj smacznego łososia w orientalnej marynacie – ostrym imbirem, słodkim miodem i słonym sosem sojowym!

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
Świetna przekąska na nagły atak głodu. Nieważne, czy tylko patrolujecie miasto, czy czeka Was pracowity wieczór pełen walki z przestępczością, zawsze możecie złapać hot doga w locie.

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!