Szarlotka gruszkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C rozdrabniacz lub blender Przygotuj wcześniej Orzechy włoskie zmiel przy pomocy rozdrabniacza lub blendera.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA
DESKĘ WYSYPUJEMY WSZYSTKIE SYPKIE SKŁADNIKI.
DODAJEMY ZIMNE MASŁO POKROJONE W KOSTKĘ I ŻÓŁTKA.
NAJPIERW WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE SIEKAMY NOŻEM, A NASTĘPNIE ZAGNIATAMY CIASTO.
JEŚLI CIASTO NIE BĘDZIE CHCIAŁO SIĘ SKLEIĆ, DODAJEMY ŚMIETANĘ.
CIASTO DZIELIMY NA DWIE RÓWNE CZĘŚCI, OWIJAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA NA 30-40 MINUT.
PIECZEMY SPÓD CIASTA JEDNĄ
część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nim dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 12-14 minut.
DODAJEMY GRUSZKI DO CIASTA
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy.
Kroimy w cienkie plastry.
W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy syrop klonowy.
Gdy masło się roztopi, dodajemy pokrojone gruszki i smażymy do momentu, aż gruszki będą półtwarde.
Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i odstawiamy do przestudzenia.
Na upieczony spód wykładamy gruszki.
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Ponownie pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4329,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
360,8 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawowy dacquoise z kremem
Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Desery na Sylwestra
Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.