Sos ranczerski • przepis • składniki • przygotowanie
Sos ranczerski to dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego — od sałatek, przez przekąski, aż po grillowane mięsa. Jego kremowa konsystencja i ziołowy aromat sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Jeśli szukasz idealnego dodatku, który podkręci smak Twoich potraw, ten sos ranczerski na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Czas przygotowania
6 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY BAZĘ NA SOS
Do miseczki wlewamy maślankę, śmietanę oraz majonez i dokładnie mieszamy.
DODAJEMY CZOSNEK
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a potem wrzucamy do miseczki i mieszamy.
SIEKAMY ZIOŁA
Umyte i osuszone zioła drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.
DODAJEMY SOK Z CYTRYNY
Wyciskamy sok z cytryny do szklanki i przelewamy go przez sitko do miseczki, pozbywając się pestek i miąższu.
DOPRAWIAMY SOS
Do sosu dodajemy musztardę, sól oraz pieprz i mieszamy.
PRZEKŁADAMY SOS DO SŁOIKA
Gotowy sos ranczerski przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy do wybranego dania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
916 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,2 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
5,5 g
Błonnik
0,7 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karmelki miodowe
Przygotuj karmelki o wyjątkowym smaku! Z dodatkiem anyżu, tymianku i oczywiście dużej ilości miodu!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.