Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY POR
Pora oczyszczamy, kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm, myjemy i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANKĘ DYNIOWĄ
Ocieramy skórkę z wyszorowanej pomarańczy i wyciskamy sok. Dynię obieramy, kroimy na pół, włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w cienkie paski. Układamy warstwami wraz z krążkami pora i pestkami dyni w płaskiej, natłuszczonej formie do zapiekanek, doprawiając lekko solą i pieprzem. Listki oberwane z 2 łodyg szałwii drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, wywarem, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 minut, aż dynia będzie miękka.
SMAŻYMY ŁOSOSIA
W międzyczasie filety z łososia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i skórką pomarańczową. Smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą szałwię siekamy, posypujemy nią łososia, podajemy z zapiekanką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3108,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
777,1 kcal
Tłuszcz
54,6 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
45,3 g
Białko
45,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony sok z kapusty i owoców
Detoks lub po prostu coś naprawdę naładowanego dobrą energią! Przygotuj ten kapuściano-owocowy sok i spróbuj niezwykłego połączenia białej kapusty i owoców!

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Trufle dyniowe z białą czekoladą
Z dyni przygotujesz także wyjątkowe desery! Poznaj przepis na trufle dyniowe z mleczkiem kokosowym, oblane białą czekoladą!