Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
piekarnik rozgrzany do temperatury 220C papier do pieczenia blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie) rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta pędzelek blender tarkę o drobnych oczkach Sposób przygotowania.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MĄKĘ, CUKIER,
DROŻDŻE, CYNAMON, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ I SKÓRKĘ OTARTĄ Z POMARAŃCZY ŁĄCZYMY W NACZYNIU ROBOTA.
W RONDELKU PODGRZEWAMY NAPÓJ MIGDAŁOWY, A NASTĘPNIE ŁĄCZYMY GO W NACZYNIU BLENDERA Z JABŁKIEM STARTYM NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH I OLIWĄ Z OLIWEK. MIKSUJEMY.
PRZELEWAMY DO NACZYNIA Z MĄKĄ.
WYRABIAMY CIASTO WSZYSTKIE SKŁADNIKI
wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto.
Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem. WSKAZÓWKA!
Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą.
Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
FORMUJEMY BUŁECZKI WYROŚNIĘTE CIASTO
zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.
Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
DEKORUJEMY BUŁECZKI MĄKĘ, CUKIER
i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.
PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI
Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.
Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka.
Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3471,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
289,3 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
56,3 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Kurczak z chili
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.