Słodki chlebek skubany • przepis • składniki • przygotowanie
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATANIE CIASTA
Drożdże wkruszyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier, podgrzewać (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać masło w temperaturze pokojowej, mąkę oraz sól. Zagniatać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszyknead/2 minuty. Ciasto zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika; jeśli jest zbyt kleiste, dodać jeszcze najwyżej 50 g mąki. Ponownie zagniatać (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 4. Przełożyć ciasto do miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i na 1 godzinę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ŁĄCZENIE JABŁKA Z MASŁEM I CYNAMONEM
Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić na ósemki, a następnie na cienkie płatki. Do pojemnika włożyć masło, wsypać cynamon z cukrem. Podgrzewać (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 2/80°C. Masło z cynamonem wymieszać z jabłkami. Rozgrzać piekarnik do 175°C (z termoobiegiem).
WAŁKOWANIE CIASTA
Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (na prostokąt 40×20 cm) i obłożyć jabłkami. Z obu dłuższych boków założyć ciasto do środka. Podzielić wzdłuż środkowego „szwu” i pokroić na równe kwadraty. Natłuścić wnętrze formy keksowej. Formę ustawić pionowo i lekko na skos ułożyć w niej jeden na drugim kwadraty ciasta.
PIECZENIE CHLEBKA
Ustawić formę poziomo, kwadraty ciasta posmarować pozostałym masłem cynamonowym. Przykryć i odstawić na 30 minut, żeby ciasto ponownie wyrosło. Potem piec je 45 minut w nagrzanym piekarniku. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczone, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2407,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,2 kcal
Tłuszcz
15,3 g
Węglowodany
61,0 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Kanapka z szynką, serem i warzywami
Smak tkwi w… prostocie! Ta pyszna kanapka w bułce twarogowej to propozycja doskonała do pracy lub na piknik! W dodatku przygotujesz ją zaledwie w 10 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Grillowana kukurydza
Absolutna klasyka amerykańskiego grilla. Tego trzeba spróbować, bo danie jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.

Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.