Sernik zebra • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Czas przygotowania
430 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY TWARÓG ZE SKŁADNIKAMI
Do misy miksera dodajemy miękkie masło, twaróg, cukier, jajka, śmietankę oraz ekstrakt wanilinowy. Wszystko miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą (nie dłużej!).
DZIELIMY MASĘ SEROWĄ
Do drugiej miski przekładamy ok. ⅓ masy serowej, resztę zostawiamy w misie miksera.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ
Dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao do miski z mniejszą porcją masy serowej. Mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Przekładamy na środek masę serową (3 łyżki), a potem łyżkę masy kakaowej. I tak powtarzamy czynność, aż wypełnimy całą formę.
PIECZEMY SERNIK
Wkładamy tortownicę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy sernik przez 90 minut.
STUDZIMY SERNIK
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku bez uchylania drzwiczek przez 30 minut, a potem uchylamy drzwi i studzimy przez 15 minut. Potem wyciągamy sernik z pieca i przekładamy go w chłodne miejsce. Zostawiamy na 4-5 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3450,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,1 kcal
Tłuszcz
31 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
0,3 g
Białko
26,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem
Ciastka, które łączą słodkie i słone smaki – i są straaasznie pyszne! Idealne na halloweenowe przyjęcie albo wieczór filmowy.

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.