Sernik pistacjowy z serka wiejskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Serek wiejski wraz z jogurtem naturalnym odcedzamy na sitku przez około 30 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SPÓD SERNIKA
Herbatniki umieszczamy w misie termorobota MC Smart, po czym wszystko miksujemy, używając programu:wg ustawień własnych, czas 1 minuta / obroty 7.Następnie, dodajemy masło orzechowe i miód i mieszamy całośćwg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 4.
PIECZEMY SPÓD CIASTA
Przygotowaną masę na spód ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20-22 cm, wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 4-5 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu – studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SERNIK
Do misy urządzenia dodajemy odcedzony serek wiejski i jogurt naturalny i miksujemywg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 7. Do tego dodajemy erytrytol, pastę pistacjową, ekstrakt wanilii i sól. Ponownie wszystko mieszamy, nastawiając termorobota MC Smart na program:wg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy jeszcze jajka i dalej miksujemywg ustawień własnych czas 1 minuta 30 sekund / obroty 4.
PIECZEMY SERNIK
Przygotowaną masę przelewamy do formy. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25-30 minut (funkcja góra-dół). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy sernik smarujemy pastą pistacjową i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3489,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,8 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
29,6 g
Błonnik
0,4 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wrapy z omletów z warzywami i łososiem
Pyszne wrapy z omletów, bez glutenu, ze świeżymi warzywami, wędzonym łososiem i pysznym serkiem chrzanowym to idealny pomysł na dowolny posiłek każdego dnia.

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.