Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY RYŻ
Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z sosem sojowym oraz olejem rzepakowym i sezamowym. Tak przygotowany ryż przekładamy do kosza airfryera wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 200°C, mieszamy składniki po 5 minutach. Po upływie 10 minut całość kolejny raz mieszamy, oprószamy sezamem i pieczemy przez ostatnie 5 minut w temp. 200°C.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING LIMONKOWY
Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Ogórka kroimy wzdłuż na cztery części i następnie w półtalarki, a cebulę i awokado (bez skórki) w kostkę. Edamame gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i studzimy w wodzie z lodem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Wszystkie składniki przekładamy do misek. Bezpośrednio przed podaniem składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1274,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
637,5 kcal
Tłuszcz
47,6 g
Węglowodany
30,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Twarogowe pancakes bez cukru
Puszyste, fit i pyszne? To muszą być pancakes bez cukru Kingi Paruzel! Sprawdź, jak przygotować to pyszne śniadanie na słodko z pomocą termorobota MC Smart.

Lody o smaku słonego karmelu
Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
Ten słynny austriacki deser to miękkie wnętrze, chrupiący wierzch i domowa konfitura z żurawin, czyli połączenie idealne dla wielbicieli klasycznych słodkości! Przepis Pawła pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domowej kuchni.