Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.
GRILLUJEMY BRZOSKWINIE
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki. Na patelni grillowej rozprowadzamy równomiernie 1 łyżkę oliwy. Brzoskwinie grillujemy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na talerzach układamy sałatę. Szczypior dymki dość drobno siekamy. Na sałatę wykładamy grillowane brzoskwinie i świeże borówki. Każdy talerz posypujemy dymką i karmelizowanymi orzechami pekan i ozdabiamy kawałkami burraty. Całość skrapiamy dressingiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1157,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
578,8 kcal
Tłuszcz
40,9 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
6,8 g
Białko
14,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Indyk z salsą truskawkową
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Zupa jagodowa z pianką z białek
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!