Sałatka krabowa z makaronem ryżowym • przepis • składniki • przygotowanie
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron ryżowy gotujemy ok. 5 minut we wrzącej wodzie. Odsączamy na durszlaku, dokładnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Jogurt łączymy w miseczce z majonezem, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Paluszki krabowe kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki - dzięki temu pozbędziemy się większości wody z ogórka, a sałatka, którą przygotujemy, będzie chrupiąca. Ogórek kroimy w słupki, a następnie w kostkę i dodajemy do miski.
SCHŁADZAMY SAŁATKĘ
Sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1620,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
270,1 kcal
Tłuszcz
4,6 g
Węglowodany
46,7 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.