Ryż z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO GOTOWANIA
Do garnka wrzuć masło, a następnie delikatnie je rozpuść. Dodaj mleko i zamieszaj. Po chwili wrzuć także ryż (jeśli korzystasz z takiego z torebki, rozetnij torebkę i wsyp ryż do garnka luzem).
GOTUJEMY RYŻ
Zagotuj mleko z dodatkami oraz ryżem i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Ryż powinien się w tym czasie rozgotować.
DODAJEMY CUKIER I CUKIER WANILIOWY
Pod koniec gotowania ryżu wsyp do garnka cukier i cukier waniliowy i zamieszaj. Pozwól im się całkiem rozpuścić. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Pilnuj, aby ryż się nie przypalił i często go mieszaj.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki wsyp na sitko, a potem umyj pod bieżącą wodą i pozbaw je szypułek. Pozostaw owoce do wyschnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Truskawki przekrój na pół, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj cukier i porządnie wszystko wymieszaj. Sitko umyj.
SERWUJEMY RYŻ
Ugotowany ryż wyciągnij z garnka. W garnku powinna zostać minimalna ilość płynu, ryż powinien być kleisty. Przełóż ryż do miseczek, a potem polej go sosem zrobionym z truskawek i gotowe! Ryż możesz dodatkowo ozdobić świeżymi truskawkami i laską wanilii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1140,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
40,1 g
Błonnik
2,5 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Ser do naleśników na 4 sposoby
Naleśniki z serem na słodko! Któż ich nie kocha? W zależności od tego, w jaki sposób przygotujemy nadzienie, naleśniki mogą przybrać postać bogatego deseru albo sycącego śniadania. Podstawą jest jednak znajomość przepisu na dobry ser. Jeśli szukasz przepisu, który na stałe zagości w Twojej kuchni, oto 3 propozycje do przetestowania. Wybierz tę, która posmakuje Ci najbardziej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Drożdżowe muffinki z borówkami
Puszyste drożdżowe muffinki z dodatkiem borówek i chrupiącą kruszonką, przygotowane w airfryerze. Doskonałe na deser lub słodką przekąskę.