Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i suszony majeranek. Mieszamy i przesmażamy chwilę. Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, mieszamy. Całość zalewamy bulionem.
GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki. Gotujemy ok. 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem.
PODAJEMY ZUPĘ
Ugotowaną kaszę pęczak nakładamy na miseczki lub głębokie talerze i zalewamy gorącą zupą. Z wierzchu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie: podajemy z kleksem śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1578,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
263,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Żółte curry po tajsku
Żółte curry po tajsku to aromatyczne danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem i intensywnym kolorem. To idealny wybór na obiad dla miłośników kuchni azjatyckiej, a jego przyrządzenie w domowych warunkach nie wymaga dużego wysiłku. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!