Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak • przepis • składniki • przygotowanie
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj sól i wymieszaj.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Wbij do miski jajko, a następnie dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły w miarę jednolitą masę.
PRZYRZĄDZANIE CIASTA
Zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je do siebie. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody, a w przypadku zbyt klejącego – odrobinę mąki.
FORMUJEMY CIASTO
Na stolnice podsypaną mąką wyłóż ciasto i zacznij wyrabiać. Gdy będzie odpowiednio jędrne, zwiń je w kulkę i owiń folią spożywczą. Kulkę odłóż na co najmniej pół godziny, aby ciasto odpoczęło.
WYCINAMY I FORMUJEMY RAVIOLI
Wyciągnij ciasto z folii i rozwałkuj je cienko. Wykrój z ciasta prostokąty, a następnie delikatnie zaznacz na nich linię pośrodku, tak aby utworzyły się dwa kwadraty. W taki sposób ułatwisz sobie późniejsze nakładanie nadzienia.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Grzyby starannie oczyść z brudu, możesz je delikatnie wymoczyć, a potem osuszyć. Suche grzyby pokrój w kostkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się rumiane. Następnie dodaj grzyby i smaż tak długo, aż odparuje z nich woda.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy woda z grzybów się zredukuje, dodaj wino i przyprawy. Wymieszaj całość i poczekaj, aż znów odparuje woda. Natkę posiekaj, a potem na sam koniec dodaj ją wraz z parmezanem do reszty składników i wymieszaj. Całość powinna smażyć się jeszcze przez kilka minut, a potem należy odstawić farsz do wystygnięcia.
NADZIEWAMY RAVIOLI
Gotowym farszem nadziewamy każdy pierożek, nakładając po łyżce farszu na środek jednego z wyznaczonych wcześniej kwadratów. Złóż prostokąt na pół i zaklej boki ravioli. Możesz ozdobić je widelcem, delikatnie wgniatając go w brzegi pierożka.
GOTUJEMY RAVIOLI
Do osolonej, wrzącej wody w garnku wrzuć ravioli i gotuj je przez 2-3 minuty, a następnie odlej odrobinę wody. Resztę wody wylej i odcedzone ravioli odłóż na bok.
OBRABIAMY GRZYBY
Grzyby umyj i oczyść, a następni pokrój w plastry.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj skórkę z cytryny. Po chwili dodaj także grzyby i poczekaj aż puszczą wodę. Gdy całość się zredukuje, dodaj wodę z gotowania ravioli.
DOPRAWIAMY SOS
Do zredukowanego lekko sosu dodaj parmezan, pieprz oraz sól i wymieszaj. Gotuj przez 1-2 minuty.
WRZUCAMY RAVIOLI
Do rondelka wrzuć ravioli i wymieszaj. Pozwól im się poddusić przez 2 minuty.
SERWUJEMY PIEROŻKI
Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj z dodatkiem parmezanu lub natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2732,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
683,2 kcal
Tłuszcz
27,4 g
Węglowodany
72,3 g
Błonnik
4,4 g
Białko
28,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka, czyli jeden z ulubionych klasyków kuchni w stylu amerykańskim! Według przepisu Kuby przygotujesz je niemal bez dodatku tłuszczu w airfryerze i podasz z pysznym sosem.

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!

Grillowany łosoś z kalafiorem
Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!