Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie • przepis • składniki • przygotowanie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY GRZYBY
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i drobno je kroimy.
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę przepłukujemy na sicie, podprażamy w garnku i zalewamy szklanką wody oraz wodą z moczenia grzybów. Dodajemy nasiona chia, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Kaszę przekładamy do większej miski.
PODSMAŻAMY TYMIANEK
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy 2 gałązki tymianku i podsmażamy go ok. 5 minut. Cebule i czosnek szatkujemy. Wyjmujemy tymianek, dodajemy połowę cebuli i czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Całość mieszamy, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszone orzechy.
FORMUJEMY PULPETY
Łyżką nabieramy kaszę i formujemy z niej niewielkie pulpety. W szerszym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy gałązkę tymianku, pozostałą część poszatkowanej cebuli i czosnku, sól, pieprz i podsmażamy, aż wszystko się delikatnie zeszkli. Dodajemy wino, po chwili mleczko kokosowe i zagotowujemy. Pulpeciki podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym. Wrzucamy do przygotowanego sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2545,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
636,3 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
98,6 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Karp w galarecie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Terrina serowa
Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!