Ptysie ze śliwkami i kremem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ptysie z kruchego ciasta nadziewane karmelizowanymi śliwkami i kremem o smaku białej czekolady i wanilii, czyli idealny deser. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie są pyszne!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY KRUCHE CIASTO
Składniki przekładamy do miski i zagniatamy, aż powstanie kruszonka, a następnie krótko wyrabiamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez czas przygotowywania pozostałych składników.
PARZYMY CIASTO
Do garnka wlewamy wodę i mleko oraz dodajemy masło. Składniki zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i przesiewamy bezpośrednio do garnka. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i energicznie mieszamy przez ok. 40-45 sekund, aż powstanie jednolite ciasto.
WYRABIAMY CIASTO PARZONE
Gotowe ciasto przekładamy do misy robota kuchennego, od czasu do czasu mieszamy je, aby ostygło. Do przestudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Miksujemy na średnich obrotach. Uważnie obserwujemy konsystencję ciasta – powinno przypominać ugotowany, dość gęsty budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego.
KARMELIZUJEMY ŚLIWKI
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Na patelni stopniowo roztapiamy cukier. Do gorącego, roztopionego cukru dodajemy śliwki i wlewamy czerwone wino. Owoce gotujemy, aż zaczną się rozpadać, pod koniec doprawiamy cynamonem.
UBIJAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM NA PARZE
W garnku gotujemy trochę wody. Do metalowej miski dodajemy 3 żółtka i cukier waniliowy. Całość krótko ucieramy i stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Jajka dalej ubijamy, aż powstanie jednolita masa.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Wyłączamy gaz, do miski dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy. Miskę ściągamy z garnka, przekładamy do niej połamaną na kawałki białą czekoladę i nasiona wanilii. Całość zostawiamy na chwilę, aż czekolada się roztopi, i mieszamy rózgą do połączenia składników.
ŁĄCZYMY KREM Z BITĄ ŚMIETANĄ
Do masy czekoladowej stopniowo dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce, aż stężeje.
WYKRAWAMY KRĄŻKI Z KRUCHEGO CIASTA
Ciasto dość cienko wałkujemy. Następnie wykrawamy z niego krążki o średnicy ok. 4 cm.
SZPRYCUJEMY PTYSIE
Blachę do pieczenia delikatnie natłuszczamy i oprószamy mąką. Ciasto parzone przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką tylką i na blachę, w sporych odstępach, szprycujemy ptysie o średnicy ok. 4 cm.
PIECZEMY PTYSIE
Na każdym ptysiu układamy krążek kruchego ciasta . Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 25‑30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Gotowe ptysie studzimy.
NADZIEWAMY PTYSIE
Śliwki przekładamy do worka cukierniczego z dość dużą tylką. Krem waniliowy również przekładamy do worka cukierniczego, z odrobinę mniejszą tylką. Każdego ptysia delikatnie nacinamy z boku. Następnie nadziewamy je najpierw karmelizowanymi śliwkami, a później kremem waniliowym. Gotowe ptysie oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3863,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
965,8 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
122,6 g
Błonnik
1,9 g
Białko
22 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!