Prawdziwe souvlaki po grecku • przepis • składniki • przygotowanie
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ LNIANĄ ŚCIERECZKĘ
mikser blachę do pieczenia patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie blache do marynowania souvlaków 2 kawałki folii spożywczej kawałek pergaminu do pieczenia naczynie żaroodporne kawałek ręcznika papierowego Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Pita Pokruszone drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
MISKĘ PRZYKRYWAMY LNIANĄ
ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano.
NA KOŃCU DO
składników dodajemy pozostałą część wody.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIKSUJEMY,
gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn.
MIKSUJEMY PRZEZ 6-7
minut.
JEŚLI CIASTO BĘDZIE
miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki.
WYROBIONE CIASTO PRZEKŁADAMY
do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
CIASTO W MISCE
przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
PO GODZINIE WYROŚNIĘTE
ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką.
CIASTU NADAJEMY FORMĘ
rulonu i dzielimy go na 4 równe części.
PORCJE CIASTA PONOWNIE
wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką.
KULECZKI PONOWNIE SMARUJEMY
oliwą z oliwek i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
SOUVLAKI DO NACZYNIA
żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest i sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek.
NASTĘPNIE DODAJEMY OSTRĄ
paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty.
MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM
i solą. MIESZAMY.
UMYTE I OSUSZONE
plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie).
SOUVLAKI WKŁADAMY DO
marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
TZATZIKI OBRANE OGÓRKI
pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie odkładamy na sitko i dokładnie odciskamy z wody.
DO MISECZKI PRZEKŁADAMY
jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku.
JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY ŁAGODNĄ PAPRYKĄ
w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty.
DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY
starty ogórek, dobrze odsączony z wody. MIESZAMY.
SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ
spożywczą i wkładamy do lodówki.
NA DESKĘ DO
krojenia obsypaną mąką wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO
180°C (termoobieg).
PATELNIĘ GRILLOWĄ NAGRZEWAMY
z odrobiną marynaty do souvlaków.
NA GORĄCEJ PATELNI
smażymy je, po 3 minuty z każdej strony.
NASTĘPNIE SOUVLAKI ZDEJMUJEMY
z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy (mają tylko utrzymać temperaturę).
NA CZYSTĄ PATELNIĘ
wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ją odwracając.
OD CZASU DO
czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.
NA TALERZ WYKŁADAMY
miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy obrany i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek pokrojony w grubsze paseczki (metodą julienne) i pomidory pokrojone w talarki, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.
PROPOZYCJA PODANIA NACIĘTĄ
połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki.
ZDEJMUJEMY MIĘSO Z
dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2818,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,7 kcal
Tłuszcz
60,0 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
16,0 g
Białko
16,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie maki sushi
Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!