Polędwiczki z suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI ROZGRZEJ
piekarnik do temp.
200°C PRZYGOTOWANIE POLĘDWICZKI
kroimy na 1,5-2-centymetrowe plastry, każdy delikatnie rozbijamy na większy płat, oprószamy solą i pieprzem.
POMIDORY KROIMY NA
mniejsze kawałki, a czosnek na plasterki.
NA KAŻDYM PŁACIE
polędwiczki kładziemy po kawałku pomidora, kilka listków bazylii i kilka plasterków czosnku.
KAŻDY TAK NAFASZEROWANY
płat polędwiczki zwijamy delikatnie i spinamy wykałaczką.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę, obsmażamy polędwiczki.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY MIĘSO
na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 15 minut.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z sałatą z sosem winegret.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1244,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
311,1 kcal
Tłuszcz
7,7 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
33,9 g
Białko
33,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Zupa w stylu azjatyckim
Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jesienna zapiekanka no waste z burratą
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Makaron dan dan
Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!