Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ, NIEWIELKIE
naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
MARYNATA CEBULĘ ŚCIERAMY
na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkę z 2 limonek , posiekany czosnek , starty w moździerzu kminek, oregano, 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomarańczy . MIESZAMY.
PODUDZIA KURCZAKA OCZYSZCZAMY
i pozbawiamy chrząstek.
POLEWAMY JE 3/4
marynaty - 1/3 zostawiając na później.
KURCZAKA WKŁADAMY DO
lodówki na minimum 20 minut.
PO WYJĘCIU PODUDZI
z lodówki posypujemy je częścią posiekanej świeżej kolendry.
WARZYWA POKROJONĄ W
ćwiartki bez gniazd nasiennych cukinię , papryki i pieczarki przekładamy do miski, polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i 2 szczyptami ziół prowansalskich. MIESZAMY.
POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą, polewamy je oliwą z oliwek (niewielką ilością) i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
PIECZARKI I CUKINIĘ
grillujemy.
POMIDORKI W NACZYNIU
żaroodpornym również grillujemy.
GRILLOWANE PIECZARKI, CUKINIĘ
i pomidorki przekładamy do czystej miski.
OSOBNO GRILLUJEMY PAPRYKĘ
i dodajemy do pozostałych warzyw.
PODUDZIA Z KURCZAKA
przekładamy na bardzo rozgrzany ruszt grilla (wcześniej smarujemy go oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego).
GRILLUJEMY MNIEJ WIĘCEJ
3-5 minut z jednej strony.
JAK PODAWAĆ WARZYWA
kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu.
GRILLOWANE PODUDZIA UKŁADAMY
z boku, polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
845,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
211,3 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Desery na Sylwestra
Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!

Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
Czy kucharz przygotuje doskonałe brownie, a cukiernik boeuf Strogonow? Przekonaj się sam!