Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati • przepis • składniki • przygotowanie
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE,
ręcznik papierowy i moździerz.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ BULION Z
włoszczyzny (250 ml) lub z 1/2 kostki bulionowej.
PRZYGOTOWANIE KOLENDRĘ I
kminek przekładamy do moździerza, rozcieramy, następnie dodajemy curry, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszony imbir, suszony tymianek, całość rozcieramy.
UMYTEGO I OSUSZONEGO
kurczaka polewamy olejem rzepakowym, olej dokładnie wcieramy w kurczaka.
KURCZAKA Z OBU
stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą, a następnie przyprawami roztartymi w moździerzu.
RÓWNIEŻ OD ŚRODKA
doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i roztartymi przyprawami (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
NA GŁĘBOKIEJ PATELNI
rozgrzewamy olej rzepakowy, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, po rozpuszczeniu masła kurczaka smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, nastepnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
Z PATELNI ZLEWAMY
nadmiar tłuszczu i delikatnie przecieramy ją ręcznikiem papierowym.
NA PATELNIĘ WYLEWAMY
olej rzepakowy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy.
NASTĘPNIE DODAJEMY RESZTĘ
przypraw z moździerza, często mieszamy, aby zapobiec przypaleniu się przypraw. PRAŻYMY.
DODAJEMY 250 ML
bulionu z włoszczyzny oraz przecier pomidorowy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DODAJEMY POSIEKANĄ PAPRYCZKĘ
chili z pestkami, mieszamy.
SOS PRZELEWAMY DO
naczynia z kurczakiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 60-70 minut (pół godziny w piekarniku odpowiada 1/2 kg kurczaka bez obsmażania). RYŻ BASMATI: gotujemy.
JAK PODAWAĆ UGOTOWANY
ryż dekorujemy pokrojoną papryczką chili i listkami natki pietruszki.
KURCZAKA WYJMUJEMY Z
piekarnika, dekorujemy listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4616,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1154,2 kcal
Tłuszcz
77,7 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
69,3 g
Białko
69,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w sosie orzechowym
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Zapiekanka ziemniaczana
Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cake popsy serduszka
Szybki i łatwy do przygotowania deser? Nie ma na co czekać, przygotujcie wyśmienite cake popsy stworzone z połączenia biszkoptów z białą i mleczną czekoladą oraz serem mascarpone. Raz, dwa i słodka przekąska gotowa!

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.