Pikantny kebab z sosem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku.
DO MIĘSA MIELONEGO
dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki pokrojonej w drobną kostkę, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone w drobną kostkę cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz.
WSZYSTKO MIESZAMY DOKŁADNIE
na gładką masę.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 10-15 minut.
SOS MIESZAMY PRZYGOTOWANE
składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony na małe kawałki ogórek. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
limonki i pozostałą ilością pokrojonej w drobną kostkę świeżej ostrej papryczki.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 10 minut.
DESKĘ DO KROJENIA
polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje.
NA DESCE FORMUJEMY
kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta).
UFORMOWANE KAWAŁKI MIĘSA
smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
CZERWONĄ CEBULĘ POKROJONĄ
w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem.
ODSTAWIAMY NA 10
minut.
POSZATKOWANĄ MŁODĄ KAPUSTĘ
skrapiamy oliwą z oliwek. PŁATY TORTILLI KROIMY: na pół.
MIĘSO ZDEJMUJEMY Z
patelni na deskę do krojenia.
PODGRZEWAMY POŁÓWKI TORTILLI
na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
CEBULĘ, KAPUSTĘ, MIĘSO
i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. UKŁADAMY NA: talerzu.
OBOK KEBABÓW WYLEWAMY
sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3310 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827,5 kcal
Tłuszcz
42,3 g
Węglowodany
69,7 g
Błonnik
47,4 g
Białko
47,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane kofty w tortilli
Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS
Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.