Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Z PŁATÓW KARPIA USUWAMY
skórę oraz ości. Kroimy na mniejsze kawałki i mielemy, używając maszynki do mielenia mięsa z sitem o grubych oczkach. Suszone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieją. Odcedzamy, studzimy, a następnie drobno siekamy. Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W DUŻEJ MISCE MIESZAMY
oba rodzaje mąki. Dodajemy wodę podgrzaną z mlekiem i masłem, mieszamy i wstępnie zagniatamy. Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dokładnie wyrabiamy, aż stanie się jednolite i elastyczne. Blat i ciasto cały czas podsypujemy mąką. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WYLEWAMY
miód. Dodajemy goździki, połamaną laskę cynamonu, rodzynki oraz pozbawione skórki, lekko podprażone, całe migdały. Chwilę prażymy. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy pomarańczy. Wlewamy czerwone wino wytrawne i redukujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz kawałki zimnego masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż 2/3 sosu odparuje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5226,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
871,1 kcal
Tłuszcz
36,9 g
Węglowodany
95,1 g
Błonnik
35,5 g
Białko
35,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!