Pierogi leniwe z orzechową okrasą • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI
Twaróg mielemy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, którą posypujemy mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie spłaszczamy. Za pomocą noża robimy na powierzchni małe nacięcia i dzielimy na 12-14 części. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
SMAŻYMY ORZECHOWĄ OKRASĘ
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmielone orzechy oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym (zobacz trick Pawła, na przygotowanie domowego cukru waniliowego) i cynamonem. Całość smażymy na patelni ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Pierogi podajemy gorące, oblane orzechową okrasą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1653,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,3 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
20,2 g
Białko
20,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek mango
Wariacja na temat chlebka? I to jaka! Spróbuj chlebka mango, a na pewno zakochasz się w jego smaku, a ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Wilgotny biszkopt z olejem
Puszysty i wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju – zapewniamy, że zawsze wyrasta! Przygotuj go i zadbaj, aby każdy Twój kolejny tort był idealny!

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.