Pieczony kurczak w jogurcie • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy, solimy i delikatnie rozcieramy nożem, aby puścił soki. Tak przygotowany czosnek przekładamy do miski wraz z jogurtem, pieprzem, paprykami w proszku i przyprawą curry. Następnie do miski dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z jej połowy. Kolendrę bardzo drobno siekamy i również dodajemy do marynaty. Na koniec do miski wlewamy olej po suszonych pomidorach i doprawiamy solą.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Wytrybowane, pozbawione skóry oraz kości udka kurczaka przekładamy do marynaty i mieszamy, aby dokładnie je pokryła. Następnie tak zamarynowane mięso trzymamy w lodówce przez min. 1 godzinę, a jeśli chcemy zadbać o kruchość, nawet przez całą noc.
PIECZEMY KURCZAKA
Papier do pieczenia gnieciemy, aby wygodnie się układał, i smarujemy odrobiną oleju po suszonych pomidorach. Następnie zamarynowane udka składamy na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego tak, aby kawałki na siebie nie nachodziły. Mięso pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Kolendrę równie drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z dodatkiem oleju po suszonych pomidorach. Skórkę z połowy cytryny obieramy za pomocą obieraczki. Następnie pozbawiamy ją białej części i kroimy w bardzo cienkie paski. Większość tak przygotowanej skórki dodajemy do sosu i całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Ugotowany ryż przekładamy na talerz i układamy na nim upieczonego kurczaka. Danie skrapiamy sosem z suszonych pomidorów i kolendry, oprószamy pozostałą skórką z cytryny oraz ozdabiamy kolendrą. Podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3826,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1275,5 kcal
Tłuszcz
61,4 g
Węglowodany
72 g
Błonnik
4,9 g
Białko
70 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!

Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
Pomarańcze, jabłka, marchew i kurkuma – takie połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale także dodaje energii na cały dzień! Wypróbuj koniecznie!

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Mrożona matcha latte
Wyjątkowy smak matchy w połączeniu ze spienionym mlekiem, czyli mrożona matcha latte! To pyszny pomysł na napój idealny na gorący dzień.

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.